We denken bij rouw vaak om het verlies van iets of iemand in ons leven: een verbroken relatie, een overleden dierbare, het verlies van een baan. Maar wist je dat je ook kunt rouwen om iets wat je nooit hebt gehad en/of (wellicht) ook nooit zal hebben? Deze rouw wordt vaak niet erkend: hoog tijd voor een blog hierover.
Verborgen verdriet: een onvervulde wens
Je bent al jaren op zoek naar een koopwoning, maar het lijkt onmogelijk in deze markt er tussen te komen. Er is eindelijk een vacature voor jouw droombaan, maar je wordt niet uitgenodigd op gesprek. Jij en je partner willen graag een kindje, maar helaas is het medisch niet mogelijk zwanger te worden. Iedereen om je heen lijkt gelukkig in de liefde, maar jij bent de juiste partner nog niet tegen gekomen. Wat er ook speelt: jouw grote dromen zijn nog niet vervuld en je weet ook niet of dat nog wel gaat gebeuren. En daar ben je (terecht!) verdrietig, boos of angstig over (of misschien wel allemaal).
Rechteloze rouw
Waar veel begrip bestaat voor het verlies van iets wat je wel had, wordt rouw om dit onzichtbare verlies (van toekomstdromen) vaak niet gezien en dus niet erkend. Dit is nog sterker als nog niet vaststaat dat je droom nooit uitkomt. “Je bent nog jong!” “Genoeg vissen in de zee!” “Jouw tijd komt nog wel.” “Je moet gewoon geduld hebben.” Allemaal goed bedoeld, maar niet helpend. Want jij wil het nu, jij bent nu niet gelukkig en bovendien: je hebt niet de zekerheid dat het ooit wel gaat gebeuren. Die onzekerheid en angst vreet aan je. Jouw leven lijkt stil te staan en bij je omgeving lijkt alles wel volgens plan te verlopen.
Secundair verlies
Ook brengt het verlies soms secundair verlies met zich mee: het verlies dat voortvloeit uit het eerste verlies. Neem als voorbeeld de onvervulde kinderwens: als al je vrienden kinderen hebben (die steeds groter worden), kun je je buitengesloten voelen en daardoor vriendschappen zien veranderen of zelfs verliezen. Je carrière kan on hold komen te staan, omdat je veel tijd kwijt bent aan ziekenhuisbezoeken. Of je relatie overleeft deze enorme uitdaging niet.
Wat nou als het een bewuste keuze is?
Een misschien nog groter taboe, is rouw om een keuze die je zelf met je volle verstand hebt gemaakt. Je kunt hierbij denken aan een baan die je zelf hebt opgegeven, een verhuizing naar een andere stad waar je zelf voor hebt gekozen of een relatie die je bewust hebt verbroken. Maar ook een onvervulde kinderwens bij gebrek aan een juiste partner is zo’n voorbeeld: je kiest er bewust voor geen gezin te starten zonder partner, maar de wens is er nog steeds. Soms maak je een keuze met je verstand, terwijl je hart iets anders wil. Ondanks dat je achter die keuze staat, kun je er wel verdriet om hebben dat je die keuze hebt moeten maken: je had het liever anders gezien. Dat dat naast elkaar bestaat is voor veel mensen onbegrijpelijk: “Het was toch de beste keuze? Nou dan.” Of nog erger: “Eigen schuld, dikke bult.”
Hoe om te gaan met abstract verlies?
- De eerste stap bij dit soort rouw is: erkenning. En dat begint bij jezelf. Sta jezelf toe te rouwen om je verlies en omarm alle emoties die daarbij horen. Of je wel of niet een keuze hebt gehad doet er niet toe: jouw rouw mag er zijn. Dus praat erover, schrijf het van je af en laat alles er zijn.
- Zoek gelijkgestemden. Als je omgeving je niet de erkenning kan geven die je nodig hebt, zoek het dan bij mensen die jou wél begrijpen. Het cliché is waar: gedeelde smart is halve smart. Zo is hier de verliesclub, maar zijn er ook praatgroepen voor alleenstaanden, zoals Singletown, of communities voor vrouwen zonder kind, zoals Kindvrij Leven. Ook op Facebook kun je soms lotgenoten vinden.
- Als je verlies definitief is of voelt (denk aan een scheiding, een kinderwens die definitief niet vervuld zal worden of in ieder geval niet op de manier die je zo graag wilde, of aan chronisch verlies van gezondheid), kan het helpen om een afscheidsritueel te doen. Een ritueel markeert de overgang van het oude naar het nieuwe. Je sluit iets af en maakt zo ruimte voor een nieuw deel van je leven.
- Je hebt vast weleens gehoord van ‘omdenken’: het concept is heel simpel: bedenk wat wél kan. (In de praktijk is dat overigens niet zo simpel, maar wel heel helpend!) Je gaat uit de cirkel van betrokkenheid en stapt in de cirkel van invloed. Is geen enkele uitgever geïnteresseerd in je boek? Geef het zelf uit. Ben je geen proftennisser geworden? Doe het als hobby. Droomhuis buiten bereik? Kijk eens in andere steden en dorpen of kijk hoe je je huidige huis nog fijner kunt maken. Kun je zelf geen kinderen krijgen? Wellicht is adoptie een optie. (Ik snap dat je denkt: dat is wel heel kort door de bocht. Maar je doet dit dus nádat je ruimte hebt gegeven aan de rouw en je alle emoties die daarbij horen hebt doorvoelt en doorleefd. Je accepteert je situatie en kijkt: wat zou plan B kunnen zijn, nu plan A niet doorgaat? En daar gaat tijd overheen.)
- Oefen met dankbaarheid – deze valt in dezelfde categorie als het vorige punt. Positief en optimistisch naar de wereld kijken kan een vorm zijn van toxic positivity als je nog midden in je rouwproces zit. Maar als je acceptatie hebt gevonden en voelt dat het tijd is voor een nieuwe fase in je leven, kan dankbaarheid je heel goed helpen. Schrijf dagelijks op waar je dankbaar voor hebt. Want ondanks je verlies, is er ook heel veel wat je wél hebt. (Alleen zien we dat soms niet meer.) Koester dat.
- Zoek betekenis in je leven op een andere manier: vind een nieuwe droom. In rouw is het niet alleen belangrijk aandacht te hebben voor je verlies, maar ook bezig te zijn met de toekomst. Waar zou je óók gelukkig van (kunnen) worden? Doe bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, maak een wereldreis, zoek een nieuwe hobby, schrijf een boek, help andere mensen, neem een hond, word non, ga in een commune wonen, word ondernemer – doe wat jou (alsnog) gelukkig kan maken!
Dit hoef je uiteraard niet allemaal alleen te doen. Rouwbegeleiders kunnen je hier bij helpen.
Heb jij weleens gerouwd om het verlies van iets wat je niet hebt gehad en/of (wellicht) ook nooit zult hebben? Deel het in de reacties!