‘Leef alsof het je laatste dag is.’ ‘Carpe diem.’ ‘You only live once.’ Deze quotes worden gebruikt op ontelbare Tinderprofielen, voor tatoeages en als Instagramhashtags. Leef nu, pluk de dag voor het te laat is. Voordat je leven eindigt.

Maar wat als het leven van een van je dierbaren eindigt? Of als je weet dat dat binnen afzienbare tijd gaat gebeuren? Dan dringen die afgezaagde motto’s nog meer tot je door. Maar hoe pak je het aan? Hoe ‘pluk je de dag’ terwijl je midden in een rouwproces zit? Hoe leef je alsof de morgen niet bestaat, terwijl je verscheurd wordt door angst, ongeloof of verdriet? Die vragen stelde ik mezelf toen ik begin 2019 hoorde dat mijn vader ernstig én ongeneeslijk ziek was.

Helaas, er bestaat geen handboek. Maar ik kan je wel een beetje helpen en inspireren door op ‘good mourning’ mijn ervaringen en inzichten te delen. Ook geef ik je tips voor verschillende situaties, zoals: hoe vertel je een kind dat opa er niet meer is, hoe kom je bij je gevoel als je ratio de overhand neemt en hoe kun je iemand na de dood dichtbij je houden? Je bent niet alleen. Ik zie je. We doen dit samen. Want de dood hoort bij het leven.

Liefs,

Myrthe