over mij

‘Leef alsof het je laatste dag is.’ ‘Carpe diem.’ ‘You only live once.’ Deze quotes worden gebruikt op ontelbare Tinderprofielen, voor tatoeages en als Instagramhashtags. Leef nu, pluk de dag voor het te laat is. Voordat je leven eindigt.

Maar wat als het leven van een van je dierbaren eindigt? Of als je weet dat dat binnen afzienbare tijd gaat gebeuren? Dan dringen die afgezaagde motto’s nog meer tot je door. Maar hoe pak je het aan? Hoe ‘pluk je de dag’ terwijl je midden in een rouwproces zit? Hoe leef je alsof de morgen niet bestaat, terwijl je verscheurd wordt door angst, ongeloof of verdriet?

Die vragen stelde ik mezelf toen ik begin 2019 hoorde dat mijn vader ernstig én ongeneeslijk ziek was.

Helaas, er bestaat geen handboek. Maar ik kan je wel op weg helpen. Ik deel mijn ervaringen en inzichten om je te inspireren en aan het denken te zetten. Zo geef ik je tips voor verschillende situaties: hoe kom je bij je gevoel als je ratio de overhand neemt, hoe neem je afscheid en hoe kun je iemand na de dood dichtbij je houden?

Je bent niet alleen. Ik zie je. We doen dit samen. Want de dood hoort bij het leven.

Ik geef woorden aan de dingen die jij voelt en denkt.

Ik ben gek op metaforen en dus vind je die volop terug in mijn online trajecten en workshops. Het helpt om vage dingen concreet en herkenbaar te maken.

Nog wat ‘fun facts’ over mij:

  • In juni 2020 verloor ik mijn vader aan uitgezaaide slokdarmkanker. Ik was 32,25 jaar oud, hij 64,5 jaar jong.
  • In juli 2018 bleek een heftige evenwichtsstoornis (BPPD voor de liefhebber) de aftrap van een zware burn-out. Dat bracht een flink rouwproces met zich mee, alleen dat wist ik toen nog niet.
  • Ik heb de afgelopen jaren mijn veerkracht goed kunnen trainen, want mijn leven lag zomer 2021 bijna vier maanden stil door een niet-acute blindedarmontsteking en in januari januari 2022 kampte ik met een dubbele hernia, waaraan ik na een half jaar geopereerd werd. Professioneel pechvogel, aangenaam.
  • Ik ben gecertificeerd rouwbegeleider én stervensbegeleider. Dus naast ervaringsdeskundige ook opgeleid deskundige.
  • In mijn vrije tijd 😉 ben ik communicatiestrateeg en tekstschrijver/journalist voor mijn eigen bedrijf Mentionable. good mourning is onderdeel van dat bedrijf.
  • In al mijn werkzaamheden staat verbinding centraal. Je bent niet alleen.