Zoals de natuur ons laat zien, is de winter hét moment om stil te staan. Terugblikken, loslaten, reflecteren en vooruit kijken. Het schrijven van een nieuwjaarsbrief is een waardevolle tool om je daarbij te helpen: je krijgt inzichten in wat je mee wilt nemen uit het vorige jaar en het helpt je om intenties en doelen voor het nieuwe jaar helder te krijgen. Bovendien is het een mooi overgangsritueel* om het voorgaande jaar af te sluiten en het nieuwe jaar te starten. Ik doe het al jaren en het helpt me focus te bepalen, dankbaarheid te voelen en de juiste keuzes te maken. In deze blog neem ik je mee hoe je dat doet.
*Rituelen zijn in rouw heel helpend. Ben jij niet zo’n schrijver? Er zijn meer dingen die je kunt doen. Lees mijn tips en inspiratie hier.
Begin bij het oude
Om doelen en intenties te bepalen, is het belangrijk terug te kijken op het bekende en daarvan te leren. Je begint dus met een reflectie op het voorgaande jaar. Vind je het lastig om zomaar beginnen te schrijven? Maak dan gebruik van deze hulpvragen:
- Wat waren de 5 meest bijzondere momenten? (En waarom?)
- Wat waren je dieptepunten? (En waarom?)
- Wat heb je geleerd?
- Welke 5 emoties waren sterk aanwezig afgelopen jaar? (bijvoorbeeld: bang, boos, onzeker, schaamte, verdriet, dankbaar, blij, eenzaam, alleen, gelukkig, licht, zwaar, plezier, hoopvol, pessimistisch)
- Waar ben je trots op?
- Wie waren er voor je toen je het moeilijk had?
- Wie vierden het leven met je?
- Wat of wie kostte je veel energie?
- Welke doelen had je voor dit jaar die je niet hebt bereikt? (Waarom niet? Hoe voel je je daar nu over?)
- Wat kun je concluderen?
Schrijven is voor veel mensen een fijne tool om grip te krijgen op hun gedachten of om naar boven te krijgen wat er in hun onderbewuste speelt. Ik schreef er hier over (inclusief praktische tips).
Stilstaan bij het nu
De conclusie gebruik je om je voor te bereiden op je nieuwe plannen, dromen, doelen en intenties. Welke inzichten heb je opgedaan? Wat wil je loslaten en wat wil je meenemen? Ik geef weer een paar voorbeeldvragen om je op weg te helpen:
- Van welke activiteiten wil je meer in het volgende jaar? Wat is daarvoor nodig?
- Welke activiteiten of gebeurtenissen hoop je niet mee te maken in het volgende jaar? Welke beslissingen moet je daarvoor maken?
- Wat of wie heb je gemist afgelopen jaar?
- Waar heb je op dit moment behoefte aan?
- Als je je ogen dicht doet en je visualiseert jezelf op een fijne plek, waar ben je dan en met wie? Wat ben je aan het doen?
Het kan helpen om een vision board te maken. Dat doe je bijvoorbeeld door aansprekende teksten en afbeeldingen uit magazines te knippen en die op een groot stuk karton te plakken. Kijk eens of er een of meerdere overkoepelende thema’s naar boven komen, bijvoorbeeld: rust, selfcare, actie, verbinding, succes, liefde, gezondheid etc.
Blik vooruit
Dan is het tijd om vooruit te kijken. Wat zijn je dromen, je doelen? Volg dit stappenplan:
- Schrijf je overkoepelende thema’s op, bijvoorbeeld: gezondheid, vriendschap en assertiviteit*. (Het mogen er ook meer of minder zijn natuurlijk.) Dit was die van mij in 2023 en die brengt me nog steeds heel veel!
- Schrijf daaronder iedere droom of ieder doel uit met de bijbehorende subdoelen. Dus bijvoorbeeld onder gezondheid schrijf je: minder stress, een fitter lichaam, minder moe zijn.
- Dan schrijf je middelen of manier op hoe je die doelen kunt behalen. Bijvoorbeeld: sporten, op tijd naar bed gaan, in therapie gaan of een coach inschakelen, niet meer overwerken.
- Vervolgens werk je die middelen uit tot concrete stappen. Dus: deze week inschrijven voor boksles, zus vragen om wekelijks een lange wandelen met me te maken, uitzoeken welke soort coaching vergoed wordt door mijn zorgverzekeraar of mijn werkgever.
- Maak daarbij alvast een planning. Doe dat per kwartaal of per maand. Plan de eerste stappen nog deze week in.
*Als dit daadwerkelijk jouw thema is, is dit misschien wel een interessante blog voor jou!
Schrijf de brief
Nu heb je genoeg input om daadwerkelijk je nieuwjaarsbrief te schrijven. En dit deel is extra belangrijk. Vaak zijn we gericht op goede voornemens, strakke deadlines, hoge verwachtingen, grote doelen. Maar een intentie zetten gaat over jezelf iets gunnen, jezelf helpen om je dromen waar te maken. Dus schrijf een brief met je levenslessen en je wensen voor jezelf.
Beschrijf wat je jezelf gunt en hoe je ervoor gaat zorgen dat je het mogelijk gaat maken om je dromen te behalen en ook wat je doet als het even niet lukt, omdat het leven bijvoorbeeld anders loopt. Welke momenten hielpen je vorig jaar toen je het even zwaar had? Waarvoor was je dankbaar? Wat waren je lichtpuntjes? Die kunnen je dit jaar wellicht ook helpen. (Als je het moeilijk vindt om dat terug te halen, is het aan te raden om gedurende het jaar iedere dag een paar minuutjes te reserveren om bij te houden waar je dankbaar voor bent. Dit is een handig hulpmiddel!)
Ben dus ook eerlijk over wat haalbaar is: je schrijft dit voor jezelf en niet voor de buitenwereld. Dus laat los wat anderen van je verwachten of wat je zelf denkt dat je zou moeten kunnen, maar blijf bij dat wat jou gelukkig maakt. En tegelijkertijd: durf groot te dromen. Je hebt maar één leven, dus maak er wat van!
Last but not least: schrijf de brief vanuit liefde, zoals je dat ook zou doen naar je beste vriend. Niet te streng dus!
En dan nu?
Leg vervolgens de brief op een plek waar je ‘m makkelijk kunt vinden: in je agenda, op je nachtkastje of op je bureau. Pak ‘m er regelmatig bij en kijk of je nog een beetje op koers ligt. Of kijk of de dromen die je in het begin opschreef nog steeds passen bij hoe het leven nu loopt. Niets zo veranderlijk als het leven!
Zelf gebruik in zo’n ‘jaarplan’ om ook per kwartaal of seizoen plannen en een planning te maken en die gebruik ik vervolgens voor maand- en weekplanningen. Zo blijft het overzichtelijk én blijf ik actief bezig met mijn dromen. Want voor je het weet is het weer december en ben je druk geweest met heel veel dingen, behalve met wat voor jou belangrijk is. Dit is hoe manifesteren werkt: door bewust aan de slag te gaan met wat je zo graag wilt, vergroot je de kans dat het ook daadwerkelijk lukt. Het komt je niet aanwaaien. (Hier schreef ik hoe je daadwerkelijk ervoor zorgt dat je jezelf niet voorbij loopt, maar tijd en ruimte maakt voor jouw wensen.)
Kies jouw moment
Het nieuwe jaar is een mooi moment voor zo’n brief, omdat het nieuwe jaar een overgang markeert, omdat januari meestal een rustige, stille en koude maand is (perfect voor reflectie!) en omdat het gelijk loopt met boekingsjaren bijvoorbeeld – veel mensen zijn bezig met een ‘nieuwe start’. Maar je kunt natuurlijk ook je verjaardag zien als een ijkmoment (de start van een nieuw levensjaar) en een goed moment om jezelf een brief te schrijven. Of gewoon een random moment in het jaar, wanneer jij voelt: ik wil het anders. Journallen is van alle tijden. Daarvoor hoef je natuurlijk niet te wachten tot nieuwjaar.
Ga jij dit jaar een nieuwjaarsbrief schrijven? Wat wens je jezelf? En hoe hoop je aan het einde van dit jaar terug te kunnen kijken op 2025?
Heb je nog niet genoeg van het journallen? Doe dan mee met de mailvijfdaagse: iedere dag oefeningen en reflectievragen in je mailbox.
Soms zijn de productlinkjes die ik deel affiliate linkjes. Dat betekent dat ik een stukje van de winst krijg als jij via die link iets koopt. Dat kost jou niets. Ik deel nooit producten die ik niet zelf heb of nooit zou kopen.