voor scholen

De rouwverwerking van jongeren verloopt anders dan die van volwassenen. Vaak is het voor tieners nóg complexer dan voor volwassenen: ze zitten midden in de pubertijd en zoeken naar hun identiteit. Terwijl leeftijdsgenoten zich bezighouden met verkering, feestjes en hobby’s, hebben zij een verlies te verwerken. Dat kan eenzaam en verwarrend zijn. Het is belangrijk dat je juist dan op de juiste manier ondersteund wordt.

Stil verdriet

Rouw bij jongeren is vaak moeilijk te herkennen, omdat de rouwreacties overeenkomen met typisch pubergedrag: onverschilligheid, spijbelen, terugtrekken of opstandigheid bijvoorbeeld. Niet gezien worden in de pijn en de worsteling, maakt het vaak nog moeilijker.

Never underestimate the power of being seen

Brené Brown

Training ‘rouw op school’

In de training ‘rouw op school’ geef ik voorlichting, handvatten en tips om leerlingen te ondersteunen in aanloop naar of na een verlies. We behandelen de volgende onderwerpen:

  • Wat is rouw precies?
  • Wat zijn fysieke gevolgen van rouw?
  • Hoe herken je rouwreacties bij jongeren?
  • Wat is verstoorde rouw en waarom is dit een risico voor jongeren?
  • Wat doe je bij een overlijden van een leerling?

Waar en wanneer wordt de training gegeven?

De trainingen duren maximaal drie uur en worden gegeven op maandagen, woensdagen en donderdagen.

Door wie wordt de training gegeven?
Mijn naam is Myrthe Geerts. Ik ben rouw- en sterfbegeleider. Naast trainingen voor scholen en bedrijven, bied ik rouwbegeleiding aan particulieren met online rouwtrajecten, schrijfworkshops, natuurwandelingen en andere initiatieven.

Voor scholen in het voortgezet onderwijs in Breda e.o. bied ik ook structureel rouwbegeleiding voor leerlingen in de vorm van 1-op-1 ondersteuning of groepsbegeleiding.